Jääkiekko on lajien kingi Suomessa

Tervetuloa valtakunnan kovimman kiekkosivuston pariin. Tältä sivustolta löydät kivenkovia faktoja suomalaisesta jääkiekosta aina maan tasokkaimmista sarjatasoista nais- ja juniorikiekkoon, maajoukkueiden kuulumisia, uutisia NHL:stä ja muista maailman kovimmista kiekkosarjoista, pelaajaesittelyitä, spekulaatioita ja paljon muuta. Lisäksi pureudutaan erityisesti Pohjanmaan pienimuotoiseen, mutta vireään kiekkoyhteisöön.

Virkia.fi tarjoaa kaikkea, mitä jääkiekon ystävät janoavat, ja paljon sellaista, mitä kiekkofanit eivät edes tienneet tahtovansa tietää!

Jääkiekko on ylivoimaisesti Suomen seuratuin ja ammattimaisin urheilulaji ja sitä kautta se myös koskettaa monia ihmisiä aina tavallisista katsojista hallihenkilökuntaan ja pelaajista median edustajiin. Tämän sivuston tarkoituksena on toimia tasapuolisena informaation lähteenä kaikille jääkiekon parissa toimiville ja lätkäviihteestä nauttiville ikään, sukupuoleen ja suosikkijoukkueeseen katsomatta. Kannattaakin lisätä kirjanmerkki etusivulle vaikkapa saman tien, jotta pääsy maan parhaalle kiekkosivustolle käy mahdollisimman nopeasti!

Miksi jääkiekko on poikkeuksellisen suosittu laji Suomessa?

 Lajin emämaassa Kanadassa jääkiekon suosio ei kauheasti yllätä, onhan kylmän ilmanalan maa kuin luotu jääurheiluun. Sama pätee toki Suomeenkin, mutta väkimäärä on Kanadassa noin kuusinkertainen. Ison väestöpohjan ansiosta Kanadassa on myös maailman parhaiden jääkiekkoilijoiden ja joukkueiden lisäksi paljon muidenkin lajien ammattiurheiluseuroja ja eliittiurheilijoita, kun taas Suomessa prosentuaalisesti maailman huipulle nousseiden urheilijoiden määrä on jääkiekossa paljon suurempi kuin esimerkiksi kansainvälisellä mittapuulla paljon suositummissa lajeissa, kuten jalkapallossa tai koripallossa.

Vuosikymmenten ajan suomalaiskiekkoilijoita on arvostettu maailmalla etenkin pelikäsityksen ja -moraalin osalta ja jokaisesta ikäluokasta nousee 1–3 pelaajaa aina NHL:n asti, usein melko pian SM-liigadebyyttinsä jälkeen. Suomessa valmennus on siis todella kovalla tasolla ja syystäkin kotimaisesta kiekkokoneistosta saa olla ylpeä.

Kansainväliset kaukalot

Mikään ei yhdistä suomalaisia paremmin kuin joka kevät järjestettävät jääkiekon MM-kisat. Moniin muihin palloilulajeihin verrattuna jääkiekossa arvokisoja pelataan tiuhaan tahtiin ja parhaimmillaan, kuten viimeksi kuluvana vuonna 2018, maajoukkuekalenterissa olivat vain parin kuukauden erotuksella sekä talviolympialaiset sekä perinteiset maailmanmestaruuskilpailut. Leijonapaidan päälle pukeminen on yleensä ollut aina suuri kunnia suomalaisille kiekkotähdille, mutta NHL:n työehtosopimukset ja pelikauden rakenne estävät parhaiden NHL-pelaajien pelaamisen monissa arvokisoissa.

Poissaolijoista huolimatta Suomi voidaan hyvällä omallatunnolla laskea maailman top 5 -kiekkomaaksi, vaikka aina ei tie viekään välieriin asti. Kanadan, Venäjän, Ruotsin ja Yhdysvaltojen ohella Suomi on yksi mitalisuosikeista oikeastaan kaikissa arvoturnauksissa ja onhan Leijonat niittänytkin hyvää tulosta kaukaloissa. Tästä kirkkaimpina todisteina kaksi MM-kultaa ja kaksi olympiahopeaa. Unohtamatta naisten ja nuorten maajoukkueita, jotka tuovat myöskin mitaleita tasaiseen tahtiin Suomelle.

Kotimaan sarjat

Suomalaisen jääkiekon kruununjalokivi on SM-liiga, joka on Euroopan parhaita pelaajakasvattamoita Ruotsin SHL:n ja Sveitsin NLA:n ohella. SM-liiga itse sekä siinä pelaavat joukkueet tietävät, että vaikka kyseessä onkin Suomen korkein jääkiekon sarjataso, heidän yksi tärkeimmistä rooleistaan on kuitenkin pelaajien kehittäminen NHL- ja maajoukkuetasolle. SM-liiga toimii myös monille ulkomaalaisille pelaajille loistavana ponnistuslautana kohti Euroopan kovimpia sarjoja (KHL mukaan lukien), eikä se ole lainkaan huono asia kotimaiselle kiekkoilulle, päinvastoin: kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset kiekkoilijat ovat joukkueille tärkeitä voimavaroja, vaikka kotimaassaan samat pelaajat joutuisivatkin tyytymään korkeintaan ehkä jämäminuutteihin farmisarjoissa.

SM-liigan arvostus ulkomailla on korkea ja Suomen laadukas valmennus tunnetaan Atlantin toisella puolella hyvin, onhan meiltä noussut kiekkomaailman kärkeen lukuisia huippuvalmentajia Alpo Suhosesta Jukka Jaloseen. Mestis toimii puolestaan nuoremmille suomalaispelaajille usein porttina SM-liigaan.

Jääkiekko ilmiönä

Jääkiekko on monella paikkakunnilla, varsinkin SM-liigakaupungeissa itseoikeutetusti kaupungin tärkein suurin ja seuratuin laji. Myös alasarjoissa monet joukkueet vetävät hyvin väkeä halleihin ja juuri olosuhteet ovatkin tärkeä osa jääkiekon menestystarinaa. Jos verrataan jääkiekkoa perinteisempään suomalaiseen jääurheilulajiin, jääpalloon, kyllä jääkiekko voittaa vertailun viihtyvyyttä tarkastellessa 100–0. Kiekkokatsomot sijaitsevat lämpimissä halleissa, joissa oheispalvelut pelaavat makkaranmyynnistä oluttarjoiluun. Ottelun aikana ei tarvitse, eikä useimmiten edes saa, poistua hallilta lainkaan, joten vaikka ulkona sataisi sammakoita, katsoja viihtyy hallissa koko matsin ajan kuivana ja hyvin ruokittuna. Jääpallokentillä taas ollaan täysin säiden armoilla, vaikka jotkut katsomot ovatkin osittain katettuja. Jääkiekko on siis jääpalloon verrattuna “siisti sisälaji” ja se on osaltaan auttanut siinä, että jääkiekko on talvilajeista kiistatta suosituin Suomessa ja monessa muussa kiekkomaassa.

Kiekkoa koko maassa

Vaikka Suomen seurajääkiekon painopiste onkin vahvasti Etelä- ja Länsi-Suomessa, kaikissa maakunnissa elää tiivis, iso taikka pieni kiekkoyhteisö, joka edesauttaa pitämään jääkiekon vireänä vuodesta toiseen muiden lajien puristuksessa. Esimerkiksi Lapissa Rovaniemen Kiekko eli RoKi vetää Lappi Areenalle Mestis-otteluissaan mukavasti katsojia pelistä toiseen ja niin ikään toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava tamperelainen KOOVEE voi hyvin edustus- ja junioritasolla, vaikka samoista jääajoista ja katsojista kilpailee kaksi SM-liigatason seuraa – Ilves ja Tappara.

Puolen Suomen Kärpät on jo ulkomaillakin asti noteerattu huippuseura ja ruotsinkielisen rannikkoalueen lippua korkeimmalla pitää kotimaan jääkiekossa Vaasan Sport siitäkin huolimatta, että Pohjanmaalla jääkiekkoilu ei ole koskaan ollut suosituimpia lajeja. Silti alueelta nousee ajoittain valokeilaan pääsarjatason pelaajia, kuten esimerkiksi Pietarsaarelta kotoisin olevat kiekkoveljekset Erik ja Filip Riska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *