Jääkiekko Pohjanmaalla

Pohjanmaan urheiluasioista tulevat aivan ensimmäisenä mieleen paini ja pesäpallo. Tämä on tietysti hieman klisee, harrastetaanhan tuossa Selkämeren ja Perämeren hallitsevassa historiallisessa maakunnassa paljon muitakin urheilulajeja. Yksi Suomen suosituimpia lajeja on jääkiekko ja laji on erittäin kovassa huudossa myös Pohjanmaalla. Maakunnan tunnetuin joukkue on ehdottomasti Vaasassa pelaava Sport, joka nousi jääkiekon kuninkuusluokkaan eli SM-liigaan kaudelle 2014-2015. Tässä artikkelissa kerromme jääkiekosta merellisessä maakunnassa, sen harrastamisesta, ja huipputason joukkueista Pohjanmaan lakeuksilla.

Hiukan määritelmästä riippuen Pohjanmaa voidaan käsittää joko pelkäksi, varsinaiseksi Pohjanmaan alueeksi, joka sijaitsee, kuten aiemmin kerroimme Selkämeren ja Perämeren alueella. Tässä artikkelissa tarkastelemme jääkiekkoa kuitenkin hieman laajemmin, ottaen mukaan sekä Etelä-, Keski- että Pohjois-Pohjanmaan alueen varsinaisen Pohjanmaan lisäksi. Kokonaisuudessaan tämä alue ulottuu etelästä aina Isojoelta pohjoisen Kuusamon korkeudelle saakka. Tässä artikkelissa pysymme kuitenkin ennen muuta länsirannikolla, josta löytyykin runsaasti erilaisia jääkiekkojoukkueita sekä pelaajia myös valtakunnan huipputason sarjoihin asti.

Pohjanmaan ylpeys Vaasa Sport

Vaasa Sportiin perustettiin jääkiekkojaosto jo vuonna 1962. Ensimmäisen kerran SM-liigan ovet avautuivat tälle joukkueelle kuitenkin vasta kaudeksi 1975-1976 ja tuo kausi jäi ainoaksi kymmeniin vuosiin. SM-liigasta tiputtuaan Sportin ykkösjengi pelasi maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessa ja tulosta joukkue rupesi tekemään vasta vuonna 2008-2009, kun Sport nappasi Mestiksen mestaruuden. Tämä jälkeen kultajuhlia vietettiinkin kolmena peräkkäisenä vuotena, joiden jälkeen alkoi kamppailu SM-liigan paikasta. Ensimmäisenä vuonna liigakarsinta päättyi Porin Ässien voittoon, toinen Lahden Pelicansille ja kolmas Ilvestä vastaan.

Kolmen epäonnisen liigakarsintavuoden jälkeen Vaasa Sport nostettiin vihdoin SM-liigaan kaudeksi 2014-2015, jossa seura on ollut siitä lähtien. Joukkue ei päätynyt sarjaan karsinnan kautta, vaan muiden sarjan joukkueiden niin sanotulla kabinettipäätöksellä. Nousun mahdollisti Helsingin Jokerit, joka siirtyi tuoksi kaudeksi Venäjän KHL-liigaan. Kabinettipäätöstä pidettiin aikamoisena skandaalina ja nousu aiheutti selkkausta muun muassa pelaajien bonuksien maksamisesta. Ensimmäinen kausi oli muutenkin katastrofaalinen, sillä joukkue jäi sarjan viimeiseksi. Toisella kaudellaan Sport pääsi kuitenkin jo pudotuspeleihin asti.

Oulun ylpeys Kärpät

Muutama sata kilometriä Vaasasta pohjoiseen sijaitsee varsinainen jääkiekkokaupunki Oulu ja sen ylpeys Oulun Kärpät. Kärpät on perustettu vuonna 1946 ja joukkueen historia on ollut erittäin menestykäs varsinkin 2000-luvulla. SM-liigassa Kärpät nappasi mestaruuden ensimmäisen kerran 1980-luvulla ja 2000-luvulla joukkue koki varsinaiset menestyksen vuodet voittamalla SM-mitalin peräti seitsemällä perättäisellä kaudella vuosina 2003-2009. Tämä on myös virallinen Suomen ennätys peräkkäisissä mitaleissa. Oulussa elettiinkin noiden vuosien aikana varsinaista Kärppä-huumaa, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Kärppien menestykseen mahtuu myös alamäkiä 2000-luvulla. Voitonhuumaisten vuosien jälkeen vuodet 2009-2011 olivat varsin kamalaa katseltavaa Kärppä-faneille. Kun joukkue vuonna 2009 oli sarjan toinen, vuonna 2010 Kärpät tippui sarjan kahdeksanneksi, seuraavana vuonna sijalle 10 ja sitä kahtena seuraavana vuonna sijoilla 8 ja 9. Uusi nousu alkoi kaudella 2013-2014, jolloin Kärpät voitti mestaruuden ja uusi sen heti seuraavalla kaudella. Noiden vuosien jälkeen mitali on tullut jokaisella kaudella, lukuun ottamatta kautta 2016-2017, jolloin Kärpät oli SM-liigan kymmenes.

Kokkolasta löytyy Hermes

Karkeasti Oulun ja Vaasan välistä löytyy pieni kaupunki nimeltä Kokkola ja sieltä jääkiekkojoukkue nimeltä Hermes. Kokkolan Hermes on viimeiset vuodet pelannut SM-liigan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä. Joukkueen taival Mestiksessä on ollut kuitenkin kivinen, sillä talousvaikeuksien takia joukkue tiputettiin pois Mestiksestä tai oikeammin sitä edeltäneestä Suomi-sarjasta ja sai sarjapaikkansa takaisin vasta kaudeksi 2015-2016 niin sanotulla Villillä kortilla. Kortti kannatti, sillä joukkue nousi tuolla kaudella pudotuspeleihin, mutta joutui sittemmin Jokipoikien tiputtamaksi.

Viime kausi oli Hermekselle raskas Mestiksessä. Joukkue jäi koko sarjan toiseksi viimeiseksi, joten pian alkavalle Mestis-kaudelle joukkueella on selvästi parannettavaa. Uusi kausi on tuonut myös muita muutoksia, sillä Hermes jatkaa Oulun Kärppien yhteistyöjoukkueena viime vuoden tapaan. Hermeksestä tuli Kärppien kumppani, kun aiempi Kärppäkumppani Kajaanin Hokki teki vararikon ja joutui lopulta jättämään paikkansa Mestiksessä. Hermeksellä on näytön paikka, sillä joukkueen edelliset Mestis-mitalit ovat vuodelta 2001 ja 2004. Suomensarjan voitosta joukkue on nauttinut viimeksi vuonna 1966.

Muita joukkueita Pohjanmaalta

Jääkiekon kolmanneksi korkein sarjataso on Suomi-sarja ja tästäkin sarjasta löytyy itse asiassa lukuisia pohjanmaalaisiksi laskettavia joukkueita. Tällaisia ovat JHT Kalajoelta, Muik Hockey Uudestakaarlepyystä, S-kiekko Seinäjoelta sekä AIK/Laser HT Oulusta. Näistä joukkueista viime vuonna Suomi-sarjassa parhaiten pärjäsi Kalajoen JHT, joka voitti koko sarjan. Kalajoki on parantanut sijoitustaan vuosi vuodelta, sillä edelliskaudella joukkue oli Suomi-sarjan toinen ja sitä edellisenä vuonna sarjan kolmas. Muut pohjanmaalaiset Suomi-sarjajoukkueet eivät ole viimeisten vuosien aikana nousseet mitaleille.

Lopuksi

Laajasti laskettuna Pohjanmaan valtavan kokoisella alueella on mukavasti jääkiekon sarjojen huipulla olevia joukkueita. Ylivoimainen ykkönen on Oulun Kärpät, jonka mitalirosvous SM-liigassa on ennätystasolla. Myös Vaasan Sport on SM-liigassa pelaava joukkue, jonka taival ei ole ollut aivan niin menestynyt kuin pohjoisemmalla kilpakumppanillaan. Mestiksestä eli jääkiekon toiseksi korkeimmalta sarjatasolta löytyy Kokkolan Hermes, joka ei ole menestyksestä viime vuosina nauttinut. Vieläkin alemmassa Suomi-sarjassa on joukkueita Kalajoelta, Oulusta, Seinäjoelta sekä Uudestakaarlepyystä. Pohjanmaalla riittää siis jääkiekko-osaamista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *