Jääkiekkomaailma on nähnyt monia supertähtiä

Jääkiekon historia voidaan jäljittää Pohjois-Amerikkaan, jossa se kehittyi siirtolaisten mukana tuomien jääpallon, shintyn ja hurlingin muunnelmana jo 1800-luvun alussa. Nykyinen jääkiekkona tunnettu laji kehittyi kuitenkin Kanadan Montrealissa 1870-luvulla. Hyvin nopeasti siitä syntyi organisoitu urheilulaji ja se sai suurta kansainvälistä suosiota. Maailman kovin jääkiekkoliiga NHL perustettiin 1900-luvun alussa viiden kanadalaisen joukkueen voimin. Yhä edelleen lajin kovimmat nimet ovat kanadalaisia.

Suomessa toimiva korkein jääkiekkoliiga SM-sarja tai toiselta nimeltään Mestaruussarja, perustettiin 1930-luvun tienoilla. Liigan perustamisen nähdään olleen alku suomalaiselle jääkiekkohulluudelle. SM-sarja muuntui nykyiseksi SM-liigaksi vuonna 1975. Vuosien saatossa suomalaiset sekä muut kansainväliset pelikentät ovat tuottaneet erittäin lahjakkaita ja taidokkaita jääkiekkoilijoita. Yleisesti ottaen kansainvälisellä tasolla jääkiekkoilijoiden erikoistaidot mitataan NHL-sarjassa sekä vuosittaisissa MM-kisoissa, jossa kilpaileviin maajoukkueisiin pääsevät mukaan vain parhaat taiturit.

”Rapakon takana” eli NHL-sarjassa ollaan nähty viimeisten vuosikymmenten aikana lukuisia huikeita suomalaispelaajia, joista monesta on jo syntynyt lajien legendoja. Teemu Selänne, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Teppo Numminen ja Saku Koivu ovat olleet superlahjakkuuksia, jotka ovat samalla inspiroineet monia juniori-tason jääkiekkoilijoita. Nykyinen suomalainen pelaajakehitys on tae siitä, että tulevaisuudessakin kansainvälisillä areenoilla tullaan näkemään sinivalkoista väriä. Uusista superpelaajista Patrik Laine ja Tuukka Rask ovat vielä kaukana alan konkarien meriiteistä, mutta heidänkin urasuuntaus vie heidät suurella todennäköisyydellä jääkiekon Hall of Fameen.

Valittaessa maailman parhaita jääkiekkoilijoita, pelkät tehopisteet, saavutetut mitalit ja uran pituus eivät tietenkään ole ainoita tekijöitä. Suurnimet ovat toimineet usein myös uransa jälkeen kansallisten joukkueiden valmentajina ja avustaneet juniorityössä. He ovat olleet esimerkkejä monelle nykyiselle kiekkotähdelle.

Wayne Gretzky

Legendoista suurin on varmasti Wayne Gretzky. Kanadalainen, ammattiuransa päättänyt Gretzky ehti pelata aktiiviuransa aikana NHL:ssä 20 kautta. Hän aloitti uransa pääsarjassa vuonna 1978 ja päätti sen vuonna 1999. Gretzky edusti ammattilaisjoukkueaikanaan neljää eri joukkuetta: Edmonton Oilersia, Los Angeles Kingsia, St. Louis Bluesia ja New York Rangersia. Hän sai NHL:n runkosarjassa pelatuista 1 487 ottelusta 2 857 tehopistettä ja pelasi 1,93 tehopisteen keskiarvolla yhtä ottelua kohden. Uraansa päättäessään Gretzky piti hallussaan 40 runkosarjan ennätystä, 15 pudotuspeliennätystä ja kuutta NHL:n tähdistöjoukkueessa saavutettua ennätystä. Hän sai myös herrasmiespelaajille tarkoitetun Byng Memorial Trophyn viidesti. Uransa aikana Gretzky puhui aktiivisesti väkivallan kitkemisestä pois jääkiekkokaukaloista. NHL-uransa lisäksi kiekkoilijan saavutustilastoihin on kirjattu Kanadan maajoukkueessa ansaitut kolme kultamitalia, kaksi hopeaa ja yksi pronssi sekä nuorten MM-kilpailuista saatu pronssimitali.

Sidney Crosby

Tämän hetkisten huippulahjakkuuksien listan kärkipäässä on kiistatta kanadalainen Sidney Crosby. Vasta 31-vuotias Crosby kiikkuu jokaisen NHL:n teholistan kärjessä ja on urallaan voittanut jo Stanley Cupin kolmesti, olympiakultaa kahdesti ja maailmanmestaruuden kerran. Hän on yksi niistä harvoista pelaajista, jotka ovat voittaneet kyseiset kolme kultaa. Crosby aloitti pelaamisensa NHL:ssä Pittsburgh Penguinsin väreissä vuonna 2005 ja edustaa edelleen samaa joukkuetta. Crosby palkittiin ensimmäisen kerran NHL:n parhaimpana pelaajana vain kaksi vuotta debyyttinsä jälkeen, vuonna 2007. Hän oli tuolloin vain 19-vuotias. Seuraavan kerran hän sai saman tunnustuksen vuonna 2014. Crosbya verrataan useasti Wayne Gretzkyyn, vaikkakin kummatkin tähtipelaajat ovat pelanneet täysin erilaisissa pelikulttuureissa. Itse Gretzky on kuitenkin antanut tunnustusta Crosbyn hienosta pelityylistä ja paineensietokyvystä. Yleisesti ottaen tilastojen ja yksilöllisten ominaisuutensa takia Crosbya on laajasti pidetty nykyisen jääkiekon parhaimpana pelaajana.

Aleksandr Ovetshkin

Venäläinen Aleksandr Ovetshkin on pelaaja, joka jakaa mielipiteitä. Häntä pidetään nerokkaana supertähtenä, jossa yhdistyvät voimahyökkääjän ja yksittäisen laukojan ominaisuudet. Ovetshkinin kuin tykin suusta lähtevä laukaus on maailmankuulu niin NHL:ssä kuin kansainvälisissä kaukaloissa. Hänen pelityyliään kuvaillaan intensiivisenä, joka on erinomainen juuri Amerikan pienempiin kaukaloihin. Toisaalta Ovetshkin on saanut kritiikkiä puolustuspelaamisesta ja vaisuudesta MM-peleissä. Hän edusti pääsarjauransa alussa Moskovan kahta pääsarjajoukkuetta ennen siirtoa NHL:n Washington Capitalsiin vuonna 2005. Ovetshkin pelasi erinomaisen tulokaskauden ja hänet palkittiinkin NHL:n parhaimpana tulokkaana. Nykyään venäläinen takoo kausittain noin 30 maalia Capitalsin riveissä, joiden kanssa hän on tehnyt sopimuksen vuoteen 2021 asti. Ovetshkin pääsi juhlimaan Stanley Cup-voittoa kauden 2018 päätteeksi. Venäjän maajoukkueessa hän on osallistunut useisiin arvokisoihin ja voittanut lukuisia mitaleita muun muassa kolme kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia.

Vielä kerran: Teemu Selänne

NHL:n historian parhaana suomalaispelaajan pidetty Teemu Selänne ehti pelata mittavan uran Amerikan kiekkokaukaloissa. Hän sai runkosarjassa tahkottua itselleen muikeat 1 457 tehopistettä, joka on korkein suomalaisen NHL:ssä saavuttama määrä. Selänne siirtyi Winnipeg Jetsiin kaudelle 1992-93 pelattuaan neljä kautta Helsingin Jokereissa. Winnipegin lisäksi Selänne ehti pelata Anaheim Duckseissa, San Jose Sharkseissa ja Colorado Avalanchessa. Hän voitti Stanley Cup-mestaruuden Anaheimin väreissä vuonna 2007. Teemu päätti pelaajauransa vuonna 2014 ja hänet valittiin jääkiekon Hall of Fameen vuonna 2017. Vuonna 2015 Anaheim Ducks jäädytti Teemun pelinumeron joukkueen kotiareenan Honda Centerin kattoon tapahtumassa, joka kantoi nimeä Teemu Tribute Night. NHL-uran rinnalla Teemu nähtiin myös useasti maajoukkueessa ja hän auttoi Suomea voittamaan neljä pronssimitalia ja kolme hopeaa. Selänteestä on tehty dokumenttielokuva Sel8nne ja elämäkertakirja Teemu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *