Suomen kiekkopääkaupunki on

Miltei jokainen SM-liigakaupunki tahtoo mainostaa, ja osa mainostaakin, itseään “Suomen kovimpana kiekkokaupunkina”. Kuten jo monessa kodissa opetetaan, makuasioista ei voi kiistellä, eikä myöskään absoluuttista totuutta Suomen parhaasta jääkiekkokaupungista voida heittää ilmoille. Se ei kuitenkaan estä analyyttistä lähestymistä siihen, mikä tekee mistäkin kaupungista parhaan kiekkokaupungin omalla tavallaan. Loppujen lopuksi jokainen tekee kuitenkin valinnan itse oman päänsä sisällä ja useimmiten se oma rakas kotikaupunki on myös kaukaloissa se kaikista kovin.

Jos pysähdytään hetkeksi miettimään, mikä tekee kaupungista “kiekkokaupungin”, niin mahdollisia kriteerejä löytyy lukemattomia: seurahistorian kaikkien mestaruuksien yhteismäärä, viime vuosien menestysputki, isoin tai vanhin jäähalli, eniten NHL:ään nousseita pelaajia, parhaimmat katsojaluvut, parhaimmat katsojaluvut suhteutettuna kaupungin väkilukuun, eniten pistepörssin voittaneita pelaajia, sitoutuneimmat faniryhmät, menestyneimmät juniorijoukkueet ja niin edelleen. Mikään SM-liigakaupunki ei kaikkia yllämainittuja kriteerejä kuitenkaan täytä, eikä koskaan tule täyttämään, sillä maamme pienestä koosta huolimatta kaupungeissa ja niiden jääkiekkojoukkueissa on suuria eroja.

…Tampere?

Aloitetaan helpolla ja ilmiselvällä vaihtoehdolla. Tampere on suomalaisen jääkiekon koti, sijaitseehan siellä sentään Suomen vanhin jäähalli: vuoden 1965 MM-kisoja varten rakennettu Hakametsän jäähalli. Hakametsä on edelleen kahden pääsarjatason joukkueen, Tapparan ja Ilveksen kotiareena ja hallin katossa roikkuu kaksikon keräämien viirien lisäksi myös kolmannen joukkueen mestaruuslippu, nimittäin nykyään Suomi-Sarjassa pelaavan KOOVEEn viiri. Paikan merkityksestä lajille kertoo myös se, että Suomen Jääkiekkomuseo toimi Hakametsän jäähallin tiloissa vuosina 1979–2001, kunnes se muutti Museokeskus Vapriikkiin.

Kesään 2018 mennessä Tampereelle on matkannut miesten jääkiekon Suomenmestaruus yhteensä 34 kertaa. Se on erittäin kova lukema, sillä SM-kulta on jaettu Suomi-kiekon historian saatossa 87 kertaa. Kaikista tarjolla olleista mestaruuksista siis yli kolmasosan on voittanut tamperelainen joukkue! Lisäksi “Nääsvillestä” on noussut kiekkotähteyteen iso liuta huippupelaajia aina NHL-kaukaloihin asti. Muun muassa Timo Jutila, Patrik Laine, Aleksander “Sasha” Barkov, Raimo Helminen, Janne Ojanen ja Teppo Numminen ovat kaikki syntyneet Tampereella.

…Helsinki?

Suomen pääkaupungin nimeäminen myös Suomen jääkiekkopääkaupungiksi voisi olla mielikuvituksetonta, mutta Helsingin valintaa puoltavia, perusteltuja seikkoja kyllä löytyy. Yksi isoimmista on, että Suomen maajoukkue pelaa kotiottelunsa Hartwall Areenalla, toki muutamia näytösluontoisesti muualla pelattuja ystävyysotteluita lukuun ottamatta. Lisäksi Liigan ja Suomen Jääkiekkoliiton pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä, puhumattakaan valtavasta pelaajamassasta, josta Kehä III:n sisäpuolella on kelpo ammentaa huippuyksilöitä parhaisiin seuroihin. Helsingistä tuleekin kovia pelaajia, kuten Niklas Bäckström, Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Teuvo Teräväinen.

Stadista löytyy kaksi kilpailevaa seuraa, joiden keskinäisiä kamppailuja ei kiekkofanien pettymykseksi olla päästy viime kausina seuraamaan. SM-liigassa pelaava HIFK on liigaseuroista vanhin ja perinteikkäin, kun puolestaan Jokerit on pelannut KHL:ssä kaudesta 2014–2015 lähtien. Jo SM-liigan aikoina seurojen kannattajien välit olivat viileät, mutta Jokereiden vaihdos eri sarjaan tuntui kiristäneen jännitteitä entisestään, vaikka paikallispelejä ei enää nähdä. Kuuluipa mihin leiriin tahansa, Jokerit ovat joka tapauksessa nostaneet Helsinkiä positiivisesti esiin maailman jääkiekkokartalla.

…Turku?

Turku ei Helsinkiin tai Tampereeseen verrattuna ole millään osa-alueella erityisen erottuva: TPS:n kotihalli ei ole sarjan vanhimpia tai suurimpia, kaupungilla ei ole eniten mitaleja tai saman kaupungin sisällä paikallisvastustajia, saati lajimuseoita tai muita hienouksia. Turussa ollaan vaan joka asiassa, niin jäällä kuin seurojen toimistoissa, erittäin laadukkaalla tasolla. Ja vaikka tässä tekstissä referenssiseuraksi valikoituu hieman väkisinkin TPS, täytyy muistaa, että Turussa pelaa myös menestyksekäs Mestisjoukkue Turun Toverit eli TUTO.

TPS:n historiasta mitaleja löytyy ja Artukaisissa sijaitseva kotiareena vetää komeasti vajaat 12 000 katsojaa. Täydelle hallille TPS:n edustusjoukkue ei ihan joka vuosi pääse tosin pelaamaan, mutta seuran A-juniorit pistivät omassa finaaliottelussaan 2015 nuorten SM-liigan katsojaennätyksen uusiksi 10 620 silmäparilla! Poikkeuksellisen korkeat katsojaluvut juniorikiekossa, vaikkakin finaalissa, kertovat kaunista tarinaa kaupungissa vallitsevasta kiekkokulttuurista. Miesten puolellakin TPS pelaa kaudesta toiseen mitaleista ja se onkin yksi suosituimmista vierasjoukkueista kaikissa SM-liigakaupungeissa. Veljekset Saku ja Mikko Koivu ovat syntyjään turkulaisia.

…Oulu?

2000-luvun menestyneimpiin joukkueisiin lukeutuvaa Kärppiä ei voi sivuuttaa kiekkopääkaupungin metsästyksessä. Eritoten teknologiakaupunkina tunnettu Oulu on vahva kasvukeskus ja koko Pohjois-Suomen opiskelun, liike-elämän ja kulttuurin keskus. Kärpät on yksi himotuimmista joukkueista SM-liigapelaajan näkökulmasta, sillä oululaisjoukkueen vahva taloustilanne, laadukas valmennus ja menestymisen halu tunnetaan joka puolella Suomea. Oulu kerää käytännössä käsivarren ja Kalajoen väliltä kaikki parhaat kiekkolupaukset ja jälki onkin komeaa vuodesta toiseen. Kärpät ei ole perinteisin seura, mutta taatusti vastustajille pelätyin.

…Rauma?

Lukon kotikaupunki on tämän (leikkimielisen) spekulaation musta hevonen. Pieni maalaiskaupunki Porin ja Turun välisellä rannikkoalueella ei ole paljoa mitaleilla mässäillyt, mutta vajaan 40 000 asukkaan kaupunkia edustava Lukko on yksi SM-liigan eniten katsojia keräävistä joukkueista, kun katsojaluku suhteutetaan kaupungin väkilukuun. Talous on Lukolla erittäin tukevalla pohjalla ja siitä monet seurat ja muiden joukkueiden kannattajat ovatkin kateellisia. Tiukan analyysin jälkeen, muiden kaupunkien hyvästä yrityksestä huolimatta todettakoon, että Tampere on Suomen jääkiekkopääkaupunki. Siitä ei jää kahta puhetta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *